QuickScan Flora en Fauna en Aanvullend onderzoek 66 stuwen
Op 66 locaties, verspreid door Midden- en Noord-Limburg, vervangt Waterschap Limburg de huidige stuwende voorzieningen door nieuwe kantelstuwen. Om te bepalen of soorten en/of soortgroepen negatieve effecten ondervinden van deze ingrepen is een QuickScan Flora en Fauna en het daaruit voortvloeiende aanvullend onderzoek uitgevoerd.
De QuickScan Flora en Fauna, aspect soorten, bestond enerzijds uit een deel bureaustudie en anderzijds uit een verkennend terreinbezoek. Allereerst werd onderzocht of binnen het plangebied beschermde soorten voorkwamen. Hiervoor werden de Nationale databank Flora en Fauna en waarneming.nl geraadpleegd. Deze gegevens vormde de basis voor het terreinbezoek waarin beoordeeld werd of de soorten aanwezig waren of verwacht konden worden binnen het plangebied. Vervolgens werd bepaald of voor de aanwezige en potentieel aanwezige soorten verbodsbepalingen overtreden werden, zoals de aantasting of vernieling van leefgebied en het doden van dieren. In sommige gevallen kan overtreding voorkomen worden door het nemen van extra maatregelen, zogenaamde mitigerende maatregelen. Voor andere soorten was aanvullend onderzoek noodzakelijk om de aanwezigheid en potentiële effecten met meer zekerheid vast te stellen.
Aan de hand van diverse controles en veldchecks werd gezocht naar beveractiviteit en de aanwezigheid van jaarrond beschermde vogelnesten. Daarnaast werden de stuwlocaties beoordeeld op de aanwezigheid van Alpenwatersalamander, boomkikker, poelkikker en beekprik.
De resultaten van de QuickScan Flora en Fauna en het aanvullende fauna-onderzoek geven inzicht in waar de ingrepen vergunningsvrij kunnen worden uitgevoerd en waar het nemen van mitigerende maatregelen of een aanvragen van een vergunning noodzakelijk is.