Noorbeemden
De Noorbeemden is een Natura 2000-gebied dat wordt gekenmerkt door kalktufbronnen, bronbossen en natte hooilanden. Het gebied herbergt een bijzondere biodiversiteit met unieke flora en fauna. Echter, door verdroging als gevolg van het dieper insnijden van de Noor en haar zijbeken, wordt water onttrokken aan het omliggende gebied, wat negatieve gevolgen heeft voor de biodiversiteit.
Om verdere verdroging tegen te gaan, zijn enkele zijbeken van de Noor verondiept. Dit proces vereiste grote precisie vanwege de aanwezigheid van zeldzame macrofauna. In opdracht van Natuurmonumenten heeft OmniVerde praktische oplossingen bedacht om de negatieve effecten op deze fauna tijdens de werkzaamheden te beperken.
Enkele meters van de watergang zijn opgevuld met gebiedseigen materiaal, bestaande uit löss met een fractie grind. Vervolgens werd substraat van de waterbodem verwijderd en overgebracht naar het verondiepte deel. De waterloop werd stapsgewijs opgevuld, waarbij telkens kleine stukken werden aangepakt. Daarnaast zijn cascades van hout, stenen en klei aangelegd om de stroomsnelheid van het water te vertragen.